Artroscopia de şold

Ce este artroscopia de şold ?

Artroscopia de sold este o procedură chirurgicală minim invazivă care se efectuează pentru a examina si trata leziunile articulare ale șoldului. Această procedură se efectuează de obicei sub anestezie generală și necesită de obicei 2-4 incizii pe fata alterala a soldului. Un artroscop ( un tub subțire cu o cameră video la capăt) este introdus prin incizie pentru a vizualiza interiorul articulației. Alte instrumente chirurgicale mici pot fi introduse prin incizie pentru a efectua procedurile necesare.

Cum se efectuează artroscopia de sold?

Artroscopia de sold se efectuează in  sala de operație, cu internarea pacientului pentru minim 24 ore . Pacientul este anesteziat (anestezie generala )și apoi așezat pe o masă de operație care face tractiune pe soldul care urmeaza a fi operat, intrucat este necoie de aproximativ 1 cm spatiu articular pentru ca instrumentele sa poate fi introduse. Timpul de tractiune variaza de la o operatie la alta si dureaza intre 30 -90 minute (media e de 60 minute ). Sub control flurorscopic (radiologic ) se traseaza niste marcaje chirurgicale care confirma operatorului ca va intra in articulatie si nu in spatiile musculare. 

Odată ce artroscopul este introdus în articulație, chirurgul poate vizualiza interiorul articulației pe un monitor video, care mareste imaginea de aproximativ 20X. Chirurgul poate apoi folosi instrumentele chirurgicale pentru a efectua procedura necesară.

Procedura de artroscopie de șold durează între 60 și 120 de minute.

Când este recomandată artroscopia de sold?

Artroscopia de sold este adesea recomandată pacientilor care au dureri și disfuncție la nivelul șoldului. cauzate de leziuni articulare ,  care nu sunt ameliorate de alte tratamente, cum ar fi medicamentele sau recuperare medicala . Artroscopia de sold poate fi utilizată pentru a diagnostica și trata o varietate de afecțiuni ale articulației șoldului, inclusiv:

  • Leziuni/rupturi de labrum articular : labrumul articular este un inel fibrocartilaginos care protejeaza cartilajele , si actioneaza ca o ventuza asupra capului femural , avand un efect de suctiune (“vacuum seal”) care reduce la minim frecarea dintre cartilaje 
  • Leziunea CAM/ pincer : sunt particularitati structurale ale soldului care determina sindromul de impingement FAI (femuroacetabular ), care pot fi remodelate chirurgical (osteoplastie CAM sau pincer) in scopul de a reda anatomia normala . Impingementul FAI este factor cauzator al coxartrozei
  • Leziuni ale cartilajelor: Artroscopia de sold poate fi utilizată pentru a diagnostica si trata leziunile cartilajului, de pe suprafata capului femural cat si cavitatea acetabulara 
  • Rol diagnostic : daca articulatia soldului este dureroasa iar investigatiile imagistice nu descopera leziunile articulare , se poate folosi artroscopia cu un rol de diagnostic sau de confirmare lezionala , pe principiul endoscopiei digestive sau colonoscopiei . Odata confirmata leziunea, se va trece la partea terapeutica, si anume tratarea leziunilor descoperite 
  • Rupturi ale ligamentelor: Artroscopia de sold poate fi utilizată pentru a diagnostica și repara rupturile ligamentelor, cum ar fi rupturile ligamentului rotund sau leziunile tendonului iliopsoas (bursita iliopsoas, impingement iliopsoas )
  • Corpi străini: Artroscopia de sold poate fi utilizată pentru a îndepărta corpii străini din articulația șoldului, cum ar fi fragmente de os, cartilaj sau țesut conjunctiv.
  • Infecții: Artroscopia de sold poate fi utilizată pentru a diagnostica și trata infecțiile articulației șoldului.
  • Biopsie articulara : in patologii cu suspiciune tumorala , este o tehnica excelenta de a preleva tesutul necesar examenului histopatologic

Beneficiile artroscopiei de sold:

Artroscopia de sold oferă o serie de beneficii, inclusiv:

  • Recuperare mai rapidă: Artroscopia de sold este o procedură minim invazivă, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă decât în cazul intervențiilor chirurgicale tradiționale.
  • Incizii milimetrice: Artroscopia de sold necesită doar incizii mici, ceea ce reduce riscul de infecție și de alte complicații.
  • Vizualizare mai bună: Artroscopul oferă o vedere mai bună a interiorului articulației șoldului decât orice alt tip de procedură imagistică.

Complicații ale artroscopiei de sold:

Ca orice procedură chirurgicală, artroscopia de sold poate avea anumite complicații. Cele mai frecvente complicații includ:

  • Infecție: Infecția este o complicație gravă care poate necesita intervenție chirurgicală suplimentară.
  • Sangerare articulara: sangerarile postoperatorii sunt minime dar pot aparea, se rezolva cu tratament antiinflamator, repaus, aplicatii locale reci si in cazuri extreme punctii evacuatorii articulare .
  • Leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge: Leziunile nervilor sau vaselor de sânge sunt complicații rare care pot duce la durere, amorțeală sau slăbiciune în picior. Sunt date cel mai frecvent de sistemul de tractiune al soldului si compresia pe care o realizeaza in zona inghinala .